Pontsikud

IMG_20200802_201811

Vaja läheb:

300g jahu
60g tuhksuhkurt
1 tl kuivpärmi
1/4 tl soola
1 muna (toatemp.)
50g võid (toatemp.)
100 ml piima (toatemp.)

Valmistamine:

Kaalu ning mõõda kõik koostisained ühte suurde kaussi ja sega kätega ühtlaseks massiks. Sõtku tainast kausis nii kaua kuni see hakkab kausi külgedelt lahti lööma. Puista jahu tasapinnale, aseta taigen sinna peale ning sõtku veel kuni 10 minutit. Määri sama taignakauss õliga kokku ning aseta taignapall sinna kaheks tunniks kerkima (kauss kata kilega).
Kahe tunni möödudes puista tasapind üle taas jahuga ning aseta taigen sinna peale. Rulli ettevaatlikult taigen 0,5 cm paksuseks, lõika välja soovitud kujundid ning tõsta küpsetuspaberile 20 minutiks seisma/kerkima.
Kuumuta kastrulis õli ning küpseta taignapalle mõlemalt poolt kuni nad on pruunid (1,5-2 minutit), tõsta vahukulbiga kandikule jahtuma. Puista üle tuhksuhkruga ning võid sööma asuda.

Valmistamine on väga lihtne, ainult veidi ajakulukas tänu kergitamisele. Ise kasutan kujundite lõikamiseks 3,5 cm läbimõõduga pritsiotsikut, pontsikud tulevad parajalt ühe ampsu suurused. Kujundeid lõigates tasuks jätta võimalikult vähe jäägi ruumi, sest taigent uuesti töödeldes (üheks massiks mudides) muutub taigna tekstuur tihkeks ja kummiseks. Muretsema ei pea, sest valmis pontsikutel erinevust pole. Ise esimesel korral ehmatasin parajalt kuna ei osanud sellist taigna muutust oodata.
Küpsetamiseks kasutan väikest kastrulit, valan põhja kuskil 3 cm õli ja küpsetan viis pontsikut korraga, et jõuaks kõiki korralikult jälgida ja pöörata. Õli temperatuuri öelda ei oska, algul panen potti ühe pontsiku prooviks. Õli peaks pontsiku ümber kohe mulisema hakkama kuid pontsik ei tohiks kohe pruuniks muutuda, muidu on tegemist liiga kuuma õliga. Osad pontsiku võivad küpsedes ja õlis paisudes endasse õhutaskud tekitada ning neid ringi pöörates keeravad nad end tagasi. Selle vastu aitab siis lihtsalt pontsikuid õlis ringi segades ja vaadates, et kuum õli puutuks heledama taignaga kokku.
Soovi korral võib hiljem ka pontsikuid moosi või mõne kreemiga täita. Sellest kogusest peaks kuskil 70-80 pontsikut tulema.
Meie peres on need üheks suureks hitiks kujunenud, maitse poolest on parajalt tasakaalus, et pole otseselt magusad ega ka soolased. Väike tuhksuhkru kiht peale ning pontsikud kaovad kandikult minutitega.

Leave a comment